BPC: een nieuwe methode voor plaagbestrijding

Projectleider(s):
Anne Jan Doorn | anne.jan.doorn@scff.nl

Samenvatting project

Door een krimpend middelenpakket zijn plaaginsecten in de glastuinbouw een toenemend probleem. Plaaginsecten zijn door telers niet gewenst in uitgangsmateriaal, en door afnemers niet in het eindproduct. Een nieuwe groene techniek die hieraan kan bij dragen is BPC (Biological Pest Control) waarbij zuurstof door stikstofgas wordt verdrongen en insecten verstikken. Wij willen onderzoeken bij welke parameters BPC het meest optimaal is in doding van plaaginsecten, terwijl schade aan het gewas voorkomen wordt.

Doel van het project

Het doel van dit project is dan ook om een potentieel alternatieve bestrijdingstechniek te onderzoeken op effectiviteit en toepassingsmogelijkheden in verschillende gewassen en tegen verschillende plagen. Deze alternatieve techniek wordt Biological Pest Control (BPC, voormalig bekend als LOX: LowOXygen) genoemd. BPC houd in dat door het verhogen van het percentage stikstofgas (N₂) in een gesloten ruimte, zuurstof (O₂) uit een gesloten ruimte wordt verdrongen en plaaginsecten verstikken (Figuur 1). Deze gesloten ruimte kan zowel een klimaatkamer of -cel zijn als een veldtoepassing waarbij een bed met planten luchtdicht wordt afgesloten. De techniek maakt gebruikt van het gegeven dat insecten sneller verstikken door zuurstoftekort dan planten. Het doel is om de effectiviteit zowel te onderzoeken bij toepassing in klimaatcellen of opslagruimtes, als in de kas zelf

Motivatie

Dit project draagt bij aan missie 2C, weerbare plantaardige productie op een vitale bodem of substraat, vanwege de primaire focus op weerbaarheid tegen plagen en de passendheid binnen randvoorwaarden van biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit en fytosanitaire veiligheid. Het voorstel past uitstekend binnen de randvoorwaarden, omdat plagen zeer doelgericht bestreden kunnen worden op vooraf bepaalde locaties in de kas of bewaring. Daarnaast zal deze techniek de reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bevorderen, doordat plaaginsecten op een natuurvriendelijke manier bestreden kunnen worden met de BPC-methode.
Ook draagt het voorstel bij aan 2F, energietransitie in de land- en tuinbouw, omdat de BPC-methode de afhankelijkheid van stoommethode vermindert. Dit is wenselijk omdat de huidige stoommethode een hoog gebruik van fossiele brandstoffen met zich meebrengt. Daarnaast brengt dit voorstel toegevoegde waarde bovenop bestaande portfolio’s, omdat deze disruptieve technologische innovatie niet eerder is onderzocht op de relatief grote schaal als in dit voorstel wordt beoogd, veel kennis ontbreekt en zoals onder punt 1 betoogd een technologie die een waardevolle toevoeging is op het huidige pakket van mogelijkheden om plagen te bestrijden.

Geplande resultaten


Schoon uitgangsmateriaal/af te leveren product aan de klant d.m.v. BPC;

100% reductie van het plaaginsect bereiken d.m.v. BPC in het betreffende gewas;

Geen of minimale (herstelbare) plantschade of groeivertraging veroorzaken d.m.v. BPC (als deze er is);

Praktijktoepassing BPC: toepassen in (koel)cel/container of afdekken bedden/pleksgewijs;

BPC toepassen als vervanger van stomen (kan hetzelfde effect bereikt worden?);

Aerobe bacteriën/schimmels die plantenziektes veroorzaken reduceren d.m.v. BPC.

Resultaten

Er zijn nog geen resultaten voor dit project.

Impact

Er is nog geen impact voor dit project.